Tuhti marjamehu takaa terveellisten yhdisteiden saantia

17.05.2013
Marjojen terveysvaikutukset riippuvat niin annoksesta kuin valmistustavoistakin. Tuoreiden tutkimusten mukaan kylmäpuristus ja sopiva laimennussuhde lisäävät mehun polyfenolipitoisuutta. Myös kuoret ja lehdetkin opetellaan ottamaan elintarvikekäyttöön.

Itä-Suomen yliopiston koordinoimassa EU-projektissa tutkittiin yhteistyössä MTT:n elintarviketutkijoiden kanssa kuluttajien eniten ostamia mehuja ja katsottiin, paljonko käyttäjät saavat valmistajan ohjeiden mukaan laimennetusta mehusta terveydelle hyödyllisiä polyfenoleita ja C-vitamiinia. Polyfenolit kuuluvat antioksidantteihin.

Vertailu osoitti, että Britanniassa ja Suomessa juodaan laimeampia marjamehuja kuin Saksassa ja Puolassa, joissa mustaherukkamehun halutaan maistuvan enemmän mustaherukalle. Tuhdimpaa mehua juovat ihmiset saavat lasillisesta enemmän polyfenoleita kuin meillä ja Britanniassa. Tulos on kiinnostava kansallisella tasolla. Voidaan miettiä, onko kyseessä kansallinen makutottumus- vai hintakysymys.

Kaupoissa on myös laadukkaita täysmehuja. Yliopiston tutkimusryhmä on mukana hankkeessa, jossa tutkimuksen avulla tuetaan Pohjois-Savon marjayrittäjien tuotekehitystä. Esimerkiksi paikallisessa kylmäpuristetussa mustaherukka- ja erityisesti aroniamehussa polyfenolipitoisuudet osoittautuivat korkeiksi.

Lue lisää Ruokatiedon uutiset

 

Ajankohtaista

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut