Julkiset ammattikeittiöt aikovat lisätä ruokaostoksia omasta maakunnasta

30.08.2013

Julkiset ammattikeittiöt uskovat tulevaisuudessa ostavansa yhä enemmän ruokaa omasta maakunnastaan. Nyt noin viidesosa ruuan raaka-aineista ruokapalveluiden lautasilla ostetaan lähialueilta.

Tuoreen selvityksen mukaan keittiöitä palvelevat hankintarenkaat ostavat muualta Suomesta 60 – 70 prosenttia ja ulkomailta noin 10 – 20 prosenttia ruoka-aineista. Luomuruuan osuus vaihteli 1 – 15 prosentin välillä. Tulevaisuudessa sen uskottiin kasvavan vain maltillisesti.  

Projektipäällikkö Leena Viitaharju Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista kertoo, että alustavien tulosten perusteella omasta maakunnasta ostetaan eniten leipomotuotteita, marjoja ja vihanneksia.- Lähiruokatrendi on voimakas ja julkisiin ruokahankintoihin kohdistuu kasvavaa kiinnostusta, Viitaharju sanoo.  

Herkkujen Suomi –ruokatapahtumassa Helsingissä 23.8.13 järjestetyssä seminaarissa Viitaharju esitteli myös aluetaloustutkimukseen liittyvän yrityskyselyn tuloksia Etelä-Pohjanmaalta. Eteläpohjalaisten ruokayritysten käyttämistä alkutuotannon raaka-aineista puolet ostetaan omasta maakunnasta.

Noin 5 prosenttia raaka-aineista hankittiin ulkomailta ja loput 45 prosenttia muualta Suomesta. Suurimmat paikallisen ruuan osuudet löytyivät hedelmien ja kasvisten jalostuksessa sekä mylly- ja tärkkelystuotteiden valmistuksessa.

Ulkomailta hankitaan jalostettavaksi kalaa ja äyriäisiä, rasvoja ja öljyjä sekä juomien ja eläinruokien raaka-aineita.

Lue koko uutinen Ruokatiedosta

Ajankohtaista

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut