Lihansyöntiä ohjattava julkisin keinoin koko maailmassa, katsovat ruotsalaiset

25.01.2013

Länsimaiden tulee vähentää lihansyöntiä, jotta syömisen ilmastovaikutusta saadaan alennettua. Ruotsin maatalousviraston selvityksen mukaan julkisia ohjauskeinoja tarvitaan maailmanlaajuisesti vapaaehtoisten valintojen lisäksi.

Jorbruksverketin markkinointijohtaja Gabriella Cahlin toteaa, että sääntöjä, ympäristöveroja ja tukia tarvitaan ohjaamaan lihankulutusta ja –tuotantoa oikeaan suuntaan.

- Toimien tulee kuitenkin olla EU:n laajuisia. Muuten riskinä on, että lihantuotanto siirtyy maihin, joissa vaatimustaso ja verot ovat kevyimmät, Cahlin sanoo.

Jordbruksverket esittää raportissaan piirteitä, jotka sen mukaan kuvaavat kestävää lihankulutusta. Ensimmäisenä tulee kulutuksen vähentäminen leikkaamalla ruokahävikkiä. Lihan tuotanto- ja syöntimäärien välillä kuilu, johon osa tuotetusta lihasta katoaa. Ruotsissa on laskettu, että kotiin ostetusta lihasta keskimäärin kuusi prosenttia ei tule syödyksi.

Myös nykyistä kasvispainotteisempi ruokavalio vähentää selvästi ruokaan käytettävien resurssien kulutusta.

Lähde: Ruokatiedon uutiset
Lue koko uutinen

Ajankohtaista

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut