Mustikka on vuoden marja 2013

22.01.2013

Vuoden marjaksi 2013 on nimetty mustikka. Suomen supermarja on maukas, monikäyttöinen ja ravintorikas luonnontuote. Vuoden marjan nimeää Arktiset Aromit ry.

Mustikan (Vaccinium myrtillus) voimakas sinipunainen väri on sen valtti. Värin marjalle antavat antosyaanit, jotka kuuluvat terveysvaikutteisiin flavonoideihin. Luonnonmustikassa antosyaaneja on kolminkertaisesti viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna, sillä luonnonmustikassa myös malto on sininen, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalea.

Kasvissa antosyaanien tehtävä on suojata sitä UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Ihmisellä värikkäiden antosyaanien on todettu edistävän sydämen ja verisuonien terveyttä.

Mummo meni mustikkaan..

Pappa ei mahtunut. Herkullinen mustikka on metsiemme monipuolinen aarre, josta löytyy reseptejä ja kansanperinnettä sekä tästä päivästä että vuosisatojen takaa. Metsämarja sopii raaka-aineeksi leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin ja mehuihin. Mustikkaa voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Myös valmiita mustikkatuotteita löytyy nyt kattavasti. Ruokateollisuus käyttää mustikkaa lisäksi marjajauheiden sekä myslien, murojen ja maitotuotteiden valmistuksessa.

Suomalaista mustikkaa ostavat kansainväliset yritykset käyttävät sitä ravintolisien sekä kosmetiikka-, lääke- ja hyvinvointiteollisuuden tuotteissa. Erityisesti Aasian maihin suomalaista metsämustikkaa ja mustikkatuotteita viedään miljoonia kiloja vuosittain, kertoo Arktiset Aromit. Tietohaarukka-tilastojulkaisun mukaan vuonna 2011 Suomessa poimittua mustikkaa tuli kauppaan 3,1 miljoonaa kiloa.

Lähde: Ruokatiedon uutiset

Ajankohtaista

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut