EU-kansalaiset haluavat tietää ruuan lähtömaan

31.01.2013

Ruuan alkuperämerkintä on yksi ostopäätökseen vaikuttavista avaintekijöistä, kertoo neljän maan kuluttajatutkimus. Kaksi kolmesta halusi tietää vähintään missä maassa ruoka on tuotettu. Eurooppalaisen kuluttajajärjestö kysyi alkuperän merkityksestä Itävallassa, Ruotsissa Puolassa ja Ranskassa.

EU-kansalaisille ei riitä tieto, että ruoka tulee EU:n alueelta. Juuri julkaistun selvityksen mukaan kuusi kymmenestä haluaa tietää raaka-aineiden alkuperäisen tuotantomaan ja mahdolliset väliprosessointimaat myös teollisesti valmistetuissa tuotteissa. Toive koskee etenkin lihavalmisteita ja muita eläintuotteita. Selvästi yli puolet kuluttajista haluaa samat tiedot myös kasviperäisistä elintarvikkeista, kuten hilloista ja hedelmäsäilykkeistä.

Yli kolmannes ranskalaisista ja itävaltalaisista oli kiinnostunut myös ruuan viljelyalueesta maan lisäksi. Alkuperä oli kuitenkin ostokriteerinä vasta noin viidennellä sijalla maun, hinnan ja päiväyksen jälkeen, mutta ennen tuotemerkkiä tai laatumerkintöjä.

Arkiruuan alkuperätieto hyvän tahdon varassa

Selvityksen teettäjän The European Consumers’ Organisationin mukaan esimerkiksi brittikuluttaja ei koe oikeaksi kutsua makkaraa britannialaiseksi, jos siihen käytetty liha on kasvanut Tanskassa. Järjestö vaatii, että kaikki lihat, maidot käsittelemättömät ruoka-aineet ja yhden ainesosan tuotteet ovat pakkauksen perusteella jäljitettävissä alkuperämaahansa.

Kymmenesosa vastaajista piti riittävänä tietoa, että ruoka tulee EU:sta tai EU:n ulkopuolelta. Kyselyyn vastasi heinäkuussa 2012 reilu tuhat kansalaista kussakin osallistujamaassa.

Nyt EU:n vähimmäisvaatimus on, että raaka-aineiden alkuperä ilmoitetaan oliiviöljyssä, käsittelemättömässä kalassa, naudanlihassa, EU:n ulkopuolelta tulevassa siipikarjanlihassa, viinissä, tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa, hunajassa ja kananmunissa.

Merkinnättä voidaan jättää valtaosa päivittäisistä ruokaostoksista, kuten jauhot, leivät, sokeri, makaronit, jogurtti, juusto, makeiset ja valmisruuat. Osa ruokayrityksistä kertoo alkuperän lain vaatimusta tarkemmin palvellakseen kuluttajaa. Myös kansalliset alkuperämerkit, kuten Suomessa ylläpidettävät Hyvää Suomesta -merkki ja Leppäkerttumerkki, kertovat ruuan lähtömaasta. 

Merkintäpakko laajenee vuonna 2014

Uusi pakkausmerkintävaatimus astuu voimaan joulukuussa 2014. Alkuperämerkintäpakko laajenee koskemaan sian, siipikarjan, lampaan ja vuohen lihaa. Vielä on kuitenkin päättämättä, mitä ruokaketjun vaiheita alkuperämerkintään tulee sisällyttää. Kerrotaanko eläimen syntymämaa, kasvatusmaa vai teurastusmaa.

Kuluttajalle jäävät epäselviksi ilmaisut ”Valmistettu (maan nimi)” tai ”Tuotantomaa”, koska ei ole tietoa onko ruoka viljelty vai vain teollisesti valmistettu ilmoitetussa maassa.

Lähde:Ruokatiedon uutiset
 

Ajankohtaista

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut