Suurin osa suomalaisista saa ruoastaan riittävästi D-vitamiinia ja seleeniä

13.05.2013

Suomalaiset saavat D-vitamiinia riittävästi ruuasta, jos he syövät monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaan. Kala ja kalatuotteet ovat suomalaisilla parhaat D-vitamiinin lähteet. Sitten tulevat nestemäiset maitotuotteet ja juustojakin on D-vitaminoitu.

D-vitamiinilisä on kuitenkin paikallaan etenkin pimeänä vuodenaikana, jos ruokavalioon ei kuulu kala kahdesti viikossa ja D-vitaminoidut maitotuotteet.

Pohjoismaisessa ravitsemussuositusehdotuksessa D-vitamiinin päivittäistä saantisuositusta väestölle on nostettu yli 2-vuotiaille ja aikuisille aiemmasta 7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan päivässä.10 mikrogrammaa D-vitamiinia saa esimerkiksi annoksesta lohta tai Suomessa litrasta maitoa. Yli 75-vuotiaille suositeltava D-vitamiinin saanti on 20 mikrogrammaa päivässä. Tällä korkeammalla suosituksella halutaan varmistaa muun muassa laitoshoidossa olevien vanhusten D-vitamiinin riittävää saanti.

Suomessa tullaan ottamaan kantaa myös luomuruokaa syövien seleenin saantiin. Suomen maaperässä on luonnostaan vähän seleeniä.Seleenin lisääminen lannoitteisiin aloitettiin 1980-luvulla, koska suomalaisten seleenin saanti oli niukkaa.Luomulannoitteisiin ei kuitenkaan sallita seleenin lisäämistä.

Lue lisää Ruokatiedon uutiset

Ajankohtaista

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut